Florentská zuccotto
Potřebné ingredience
1 klasicky upečený plát světlého piškotu (vyšší), 3 lžíce mandlového likéru na zvlhčení
1. náplň: 100 g čokolády na vaření, 120 g moučkového cukru, 60 g másla, 3 lžíce likéru (mandlový,
ořechový nebo rum)
2. náplň: 300 ml smetany, 2 lžičky kávové tresti, 50 g strouhané čokolády
Kávová šlehačka: 150 ml smetany, 2 lžičky kávové tresti, cukr dle chuti - vyšlehat
Postup přípravy
Na 1. náplň si rozpustíme 100 g čokolády. V misce mezitím utřeme moučkový cukr s máslem do pěny. Přidáme zchladlou čokoládu a 3 lžíce likéru a vyšleháme hladký hustý krém.
Na 2. náplň ušleháme 300 ml smetany s kávovou trestí na pevnou šlehačku, do které nakonec vmícháme strouhanou čokoládu. Já jsem zvolila "lehčí" variantu: 250 ml šlehačky + 1/2 kostky tvarohu
Touto náplní pokryjeme piškotové trojúhelníky v míse. Do středu naneseme náplň č. 1 a povrch uhladíme.
***** Tady jsem opět zaexperimentovala, protože se mi ty dva krémy na sobě zdály moc hutné! Vymyslela jsem toto: na piškotové trojúhelníky jsem nanesla náplň č. 2, tu jsem pokladla dětskými piškoty, na to jsem dala naložené višně v rumu a až potom jsem "zaplácla" náplní č. 1. Možná se to zdá složíté, ale opravdu to nic není. Alespoň já jsem si s tím vyhrála :-)
Vršek zuccotta pokryjeme zbývajícími trojúhelníky (jestliže vám žádně nezbydou, můžete použit piškoty nebo jakékoliv sušenky tomu odpovídající. Mísu zatížíme a uložíme na několik hodin do lednice.
Poté dezert vyklopíme (díky fólii to jde opravdu snadno), odstraníme fólii a potřeme kávovou šlehačkou. V receptru se navíc uvádí opražit několik sekaných mandlí a povrch jimi posypat.
*****Zuccotoo jsem dělala poprvé a opravdu každému doporučuji. Chuťově je vynikající!!
Hotová zuccotto po rozříznutí....
A na talířku.......tady se moc dlouho neohřál!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé